Zgradi svoj krožnik
9. 12. 2025
Na kulinarični delavnici Zgradi svoj krožnik bomo na praktičen način spoznali, kako sestaviti vegetarijanske, uravnotežene obroke z dovolj beljakovin in vlaknin – z uporabo sezonskih sestavin in sestavin, ki nastajajo kot stranski produkt živilske industrije. Odgovorili bomo na vprašanje, kako sestaviti vsakodnevne krožnike, da ne pozabimo na ključna hranila, in kako lahko svoj jedilnik obogatimo na preprost, a zelo učinkovit način.
Spoznali bomo načela plant-based / vegetarijanske prehrane, skupaj bomo pogledali, katera hranila ne bi smela manjkati na krožniku, na katera morda dajemo premalo poudarka, ter se naučili pripraviti več okusnih, uravnoteženih jedi. Pri tem bomo uporabljali Nonstop “upcycled” funkcionalne surovine, kot so mlete pivske tropine, bučna pogača in vinske tropine.
Pivske tropine nastajajo kot stranski produkt pivovarske industrije – so vlakninsko izjemno bogata ječmenova masa z zelo nizko vsebnostjo sladkorja. Nastanejo, ko se zmlet ječmenov slad zmeša z vodo, da se izločijo sladkorji za fermentacijo, v pivovarni pa ostane trdna, polnovredna, žitasta masa.
Bučna pogača je stranski produkt proizvodnje bučnega olja in je izjemno bogata z beljakovinami. Po praženju in stiskanju bučnih semen ostane suha pogača z rahlo slanim, oreškastim okusom in značilno zeleno barvo, ki je odličen dodatek pekovskim in mlečnim izdelkom.
Vinske tropine pa so ostanek grozdja po stiskanju soka pri pridelavi vina – kožice, pečke in peclji, bogati z antioksidanti, vlakninami in mineralnimi snovmi.
Na delavnici bomo s temi sestavinami pripravili raznovrstne jedi, ki jih je posebej za program zasnovala Hana Zupančič (Intuitivna prehrana), na primer:
- Pivovarjevi kruhki – flatbreads s pivskimi tropinami,
- solata “malo drugače”: kodrolistni ohrovt, sladek krompir, kozji sir, granatno jabolko, okisana čebulica, kvinoja, krekerji iz pivskih tropin z rožmarinom in limonino–gorčični preliv,
- pesin hummus in marinirana pesa z Nonstop krekerji iz pivskih tropin,
- zero waste dip z moko iz grozdnih pečk,
- bučni kolač z bučno pogačo,
- second chance palačinke s pivskimi tropinami.
Udeleženci boste prejeli tudi knjižico z recepti jedi, ki jih bomo pripravili. Posebnost delavnice je, da bomo poleg kuhanja dobili tudi veliko strokovnega ozadja o uravnoteženi vsakodnevni prehrani in praktičnih rešitvah za vsakdan.
Mentorica
Delavnico bo vodila Hana Zupančič (Intuitivna prehrana), strokovnjakinja za prehrano, ki se posveča uravnoteženim rastlinskim obrokom in praktičnim pristopom k vsakodnevnemu prehranjevanju. Pri svojem delu prepleta znanje o hranilni sestavi živil, trajnostne pristope in ljubezen do ustvarjanja novih, okusnih receptov.
***
Zbor udeležencev je 15 minut pred začetkom programa v vhodni avli Centra Rog. Prosimo, da osebne stvari pospraviš v garderobne omarice, ki ti jih bo pokazal mentor. Na program ne zamujaj, saj s tem motiš delovni proces. V primeru zamude vstopa v lab žal ne moremo zagotoviti.
Program poteka v slovenščini, razen, kjer je navedeno drugače.
Program je namenjen starejšim od 14 let, razen, kjer je navedeno drugače.
V primeru odpovedi te bomo obvestili dva dni pred načrtovanim začetkom.
Če se programa ne moreš udeležiti, kotizacij ne vračamo in termina ni mogoče zamenjati. Udeležbo lahko preneseš na drugo osebo, o čemer nas obvesti vsaj 24 ur pred začetkom na kuhanje@center-rog.si
Veselimo se tvoje družbe in skupnega ustvarjanja!
Poglej še
Mandrak
Mateja in Tomaža je povezalo veselje do izdelovanja klasičnih kitar. Začela sta vsak zase, zdaj pa združujeta moči in znanje, da bi skupaj zasnovala in izdelala inštrument z inovativnim sistemom vpenjanja strun in s tem povsem drugačnim ...