Tečaj japonske kuhinje
28. 10. 2025

Odkrij svet japonske kulinarike z edinstvenim programom treh kuharskih srečanj, namenjenih vsem, ki si želite razumeti in doživeti originalne okuse ter tehnike Daljnega vzhoda. Program združuje praktično izkušnjo, kulturni kontekst in dostopnost – primeren je tako za radovedne začetnike kot tudi za ljubitelje kuhanja, ki želijo razširiti svoje kulinarično znanje.
Na prvem srečanju bo poudarek na osnovah: pripravi popolnega riža, tradicionalnega dashi-ja, miso juhe, tamagoyaki (japonske omlete) in klasičnih vloženih prilog. Spoznal_a boš strukturo japonskega obroka, ključne sestavine in tehnike, razvijal_a veščine estetskega serviranja ter se naučil_a kulinaričnih pravil, ki oblikujejo vsakdanje japonsko prehranjevanje.
Zanimivost: tamagoyaki velja za preizkus mojstrstva mladih sushi chefov.
Drugo srečanje bo posvečeno svetu sushija in hladnih predjedi. Pripravil_a boš sushi riž in izdelal_a temaki, maki in nigiri, pa tudi priljubljene prigrizke, kot so gyoza cmočki in goma-ae. Naučil_a se boš domače priprave priljubljenih jedi, razumevanja tehnik in sestavljanja uravnoteženih prigrizkov.
Zanimivost: nekoč je bil sushi fermentirana jed – ribe so konzervirali v rižu za daljše obdobje.
Na tretjem srečanju se boš podal_a v svet japonskih “comfort food” jedi: ročno boš zamesil_a in rezal_a udon rezance, pripravil_a piščančji oyakodon ter sestavil_a svojo bento škatlico z onigiriji in prilogami. Pridobil_a boš občutek za pripravo testenin, enolončnih obrokov in vizualno oblikovanje bento kosil.
Celoten tečaj ti ponuja celovit vpogled v tradicijo, tehnike in ustvarjalnost japonske kuhinje ter spodbuja sproščeno eksperimentiranje s sestavinami, ki so dostopne tudi pri nas.
Predznanje ni potrebno.
Mentor
Shin Sato je japonski chef in umetnik, ki ustvarja v restavraciji Camut v kraški vasici Kazlje, hkrati pa vodi tudi priznano restavracijo Sato Bento v Ljubljani. Ta velja za eno najboljših japonskih restavracij v Sloveniji, znano po svežih sestavinah, vrhunski tehniki in izjemni pozornosti do detajlov.
Možnost plačila v dveh obrokih
Tečaje, dražje od 100 €, lahko poravnaš v dveh obrokih. Plačilo v dveh obrokih je možno v trgovini »Made in Rog« ali z nakazilom po predračunu, če nam pišeš na tajnistvo@center-rog.si.
***
Zbor udeležencev je 15 minut pred dogovorjenim terminom v vhodni avli Centra Rog. Prosimo, da svoje osebne stvari pospraviš v garderobne omarice, ki ti jih bo pokazal mentor. Na program ne zamujaj, ker s tem motiš delovni proces. V primeru zamude vstopa v lab žal ne moremo zagotoviti.
Program poteka v slovenščini, razen kjer je navedeno drugače. V primeru odpovedi te bomo o tem obvestili dva dni pred načrtovanim začetkom.
Če se programa ne moreš udeležiti, kotizacij ne vračamo, prav tako ni mogoče zamenjati termina. Udeležbo lahko preneseš na drugo osebo, o čemer nas prosimo obvesti vsaj 24 ur pred začetkom programa na e-naslov: kuhanje@center-rog.si.
Veselimo se tvoje družbe in skupnega ustvarjanja!
Poglej še
Hex Haus

Projekt HEX HAUS je plod medijskih umetnikov Anžeta Seklja in Staša Vrenka, katerega cilj je razviti serijo avtorskih digitalnih elektronskih zvočil. Pri razvoju posebno pozornost posvečamo ravnotežju med kompleksno uporabo instrumentov,...