Usposabljanje: Ponk s stroji
2. 12. 2025
Usposabljanje za delovno postajo ‘ponk s stroji’ vključuje spoznavanje nabora nepogrešljivih strojev za obdelavo masivnega lesa. Gre za delovno postajo, na kateri les obdelamo in pripravimo za izdelavo končnega izdelka.
Mizarska delovna miza oziroma t.i ponk vključuje ročna in električna orodja, poleg tega pa lahko tukaj uporabljate tudi zajeralno krožno in tračno žago, kombinirani skobeljni stroj, tračni robni brusilnik in horizontalni tračni brusilnik. Na usposabljanju bomo spoznali varno in pravilno uporabo raznih lesnoobdelovalnih strojev ter potek dela v lesarskem labu.
Usposabljanje je primerno za začetnike, ki bodo spoznali, zakaj in kako se posamezni stroji uporabljajo ter se seznanili z osnovnimi tehnikami obdelave masivnega lesa na testnem obdelovancu in z varnostjo pri delu.
Naprednejši uporabniki, ki že imate izkušnje pa boste spoznali specifične stroje v lesarskem labu, s pomočjo katerih se boste lahko samostojno lotili izdelave kompleksnejših projektov.
Usposabljanje je primerno za starejše od 14 let.
***
Zbor udeležencev je 15 minut pred začetkom programa v vhodni avli Centra Rog. Prosimo, da osebne stvari pospraviš v garderobne omarice, ki ti jih bo pokazal mentor. Na program ne zamujaj, saj s tem motiš delovni proces. V primeru zamude vstopa v lab žal ne moremo zagotoviti.
Program poteka v slovenščini, razen, kjer je navedeno drugače.
Program je namenjen starejšim od 14 let, razen, kjer je navedeno drugače.
V primeru odpovedi te bomo obvestili dva dni pred načrtovanim začetkom.
Če se programa ne moreš udeležiti, kotizacij ne vračamo in termina ni mogoče zamenjati. Udeležbo lahko preneseš na drugo osebo, o čemer nas obvesti vsaj 24 ur pred začetkom na les@center-rog.si
Veselimo se tvoje družbe in skupnega ustvarjanja!
Foto: Domen Nan
Poglej še
Pjorkkala
Za projektom stoji kolektiv mladih oblikovalk in oblikovalcev Pjorkkala, ki kritično analizira in aktivno odgovarja na izzive sodobne družbe. Z namenom spodbujanja nekoč razširjene tradicije peke kruha v domačem okolju razvijajo posodo z...