Idejne predloge za spominsko obeležje v Parku izbrisanih zbiramo do 13.2.2023, do 15. ure

Contests 27. 10. 2023
Natečaj_Park izbrisanih_avtor_2022

V Ljubljani bomo v letu 2023 odprli Center Rog, ki bo kot vsem dostopen izdelovalniški prostor deloval v stavbi nekdanje tovarne Rog na Trubarjevi 72. Nekdanje tovarniško dvorišče v izmeri cca 8.000 m2 se bo sočasno s prenovo stavbe spremenilo v zeleno površino - nov javni park, ki je v skladu z Odlokom Mestnega sveta MOL in na pobudo predlagateljev, Amnesty International Slovenija in Civilne iniciative izbrisanih aktivistov (CIIA), poimenovan Park izbrisanih. Zasaditev v parku sledi načelom užitnega parka (sadne sorte drevja) in sonaravne zasaditve.

Poimenovanje parka v Park izbrisanih je obeležilo 30 letnico izbrisa 25.671 posameznikov in posameznic, ki so bili leta 1992 nezakonito izbrisani iz Registra stalnih prebivalcev Slovenije.

Na pobudo predlagateljev poimenovanja parka želimo v Parku izbrisanih, kjer je v enem izmed pomožnih objektov nekdanjega kompleksa Rog skoraj 20 let delovala tudi Civilna iniciativa izbrisanih aktivistov (objekt Socialnega centra Rog je stal desno od osrednjega vhoda, v zahodnem delu bodočega parka, ob zidu s Trubarjevo ulico), nevsiljivo in zlito s programom parka obeležiti spomin na izbrisane državljane Slovenije in krivico, ki so jo utrpeli. Obeležje ni mišljeno v obliki javne plastike, temveč kot (uporabni) objekt s funkcijo urbane opreme.

Obeležje je potrebno umestiti na predvideno mesto, ki je razvidno iz slike zgoraj, pogojno se lahko razteza tudi v druge dele zelenega »otoka«, kamor je umeščena oznaka obeležja, vendar ne več kot v polmeru 4 metre od označenega križca v zeleno površino. Višinsko so idejni predlogi omejeni na največ 2 metra.

Več o javnem povabilu je na voljo na spodnjih povezavah:

See more

Urška Sadar

studii_MODULAR_PROMO_2023_1

Designer and architect Urško Sadar is interested in the connection between modern and traditional techniques, exploring unpredictable forms and designing objects with added value. In the project she will be developing at the Rog Centre, ...