Center Rog prejel veliko nagrado na 11. Bienalu slovenskega oblikovanja Brumen

Featured 24. 4. 2024
Zmagovalna ekipa kolektiva Ansambel z predsednikom Fundacije Brumen Radovanom Arnoldom

Mednarodna žirija je na 11. Bienalu slovenskega oblikovanja Brumen z glavno nagrado nagradila celostno grafično podobo Centra Rog. Zmagovalno rešitev kot tudi dela ostalih sodelujočih si je do sobote, 4. maja 2024 mogoče ogledati na bienalni razstavi v Centru Rog, kjer je bila v torek zvečer tudi svečana podelitev nagrad za odlično slovensko oblikovanje.

Center Rog je sodoben kreativno-produkcijski prostor namenjen izdelovalništvu, oblikovanju, arhitekturi in uporabnim umetnostim. Pri zasnovi celostne grafične podobe novega ustvarjalnega središča Ljubljane, je oblikovalska ekipa želela poslanstvo Centra Rog in dogajanje v hiši upodobiti tudi v vizualnem jeziku. Slednje je prepoznala in nagradila tudi petčlanska žirija 11. Bienala slovenskega oblikovanja Brumen, ki je v obrazložitvi zapisala, da »vizualna podoba uspešno prikaže koncept oblikovanja kot procesa. Živahni piktogrami, označevalne table, letaki in celotna vizualna podoba vzpostavljajo dialog med orodji in materiali, med ustvarjalnim procesom in končnim izdelkom, med dogajanjem znotraj Centra Rog in zunanjo publiko. Celostna grafična podoba se tako odmika od predvidljivega in varnega dizajna ter Ljubljano postavlja na zemljevid navdihujočega in samozavestnega grafičnega oblikovanja«.

Direktorica Centra Rog Renata Zamida pa je ob tem izpostavila: »Za nas kot naročnika je to tudi nagrada za vložen trud v proces nastajanja in realizacije naše celostne podobe ter seveda potrditev naše izbire kreativne ekipe. Ponosni smo, da smo izbrali oblikovanje, ki je prepoznano kot vrhunski oblikovalski doprinos in je za nas sprva pomenilo igrivo dopolnitev monolitne arhitekture stavbe, danes pa si brez točno teh podob, barv in znaka Centra Rog sploh ne moremo predstavljati

Pod vizualno podobo se podpisuje kolektiv Ansambel, za nagrajeni projekt v sestavi: Nejc Prah (kreativno in likovno vodenje, oblikovanje ), Klemen Ilovar (fotografija), Matija Medved (ilustracije in animacija), Dan Adlešič (svetovanje). Tipografija je delo Eliasa Hanzerja, projekt je koordiniral Anže Sekelj.

Fundacija Brumen z bienalom slovenskega oblikovanja, ki je osrednji dogodek na področju oblikovanja v Sloveniji, ter nagradami Brumen, najvišjimi nacionalnimi priznanji v stroki, nagrajuje odlične slovenske oblikovalce, kakovostna vidna sporočila ter naročnike, ki v oblikovanju vidijo pomembno konkurenčno prednost.

See more

Terra Panel

Studio_Bor Jarh_slika1

Terra panel je panel za pasivno uravnavanje vlage, ki služi tudi kot ambientalno svetilo. Njegova avtorja sta Bor in Daša, ljubitelja narave in oblikovanja, ki sta tekom svoje oblikovalske prakse ustvarila in se tudi preselila v svojo Ti...