Otvoritev razstave Roglab Open: Aktivno staranje

Natečaji 27. 10. 2023
Natečaj_Otvoritev razstave Aktivno staranje_Čeak_2019

10. oktobra 2019 se bodo v Švicariji predstavili prototipi za aktivno staranje, ki so jih na poziv RogLaba, izdelovalnega laboratorij in pilotnega projekta Centra Rog, v koprodukciji s Centrom za kreativnost pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje ter v partnerstvu z MGLC ter NTF razvili prijavitelji z vsega sveta. Štirje projekti, ki jih je izbirna komisija prepoznala za najbolj perspektivne, so prejeli podporo in mentorstvo, zdaj pa bodo na voljo vsem, ki bi si jih želeli izdelati tudi doma. Razstava bo na ogled vse do 20. oktobra.

Izmed tridesetih natečajnih predlogov so na delavnici nastali štirje prototipi: klasično krojena oblačila za starejše, ki s premišljenimi prilagoditvami omogočajo lažje oblačenje so skupaj z mentorico Alenko More ustvarile študentke prvega letnika NTF Ina Nathalie Bölsing, Kaja Čufer, Tajda Dražić in Katarina Ekart, upokojeni oblikovalec Dušan Uršič je svojo zamisel za lažje premagovanje stopnic razvil v dodatke za stopnice, ki s protizdrsnimi trakovi zagotavljajo varnejši korak, Eamon Durey s Severne Irske je za vse upokojene vrtičkarje, ki težkega fizičnega dela ne zmorejo več opravljati, ustvaril hidroponični vrt, ki je enostaven za uporabo in dostopen tudi za uporabnike z invalidskimi vozički, zmagovalni prototip Andréja Vanzolina pa je interaktivna igra za enega ali več uporabnikov, ki s treningom koordinacije in koncentracije lahko dodobra zaposli vsakega, četudi je oseba gibalno ovirana, ima več različnih težavnostnih stopenj in je le še bolj zabavna, če jo skupaj igrata dva.

Obiskovalcem otvoritve razstave, ki se prične ob 19.00 uri, bo na voljo tudi Kavalir, ki jih bo do MGLC popeljal s konca tivolskega parkirišča.

Projekt je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Platformo Center za kreativnost sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

Poglej še

Hishka

Studio_Hishka_slika1

Projekt HISHKA se ukvarja z izzivi dostopnosti, presežkov, uporabnosti in revitalizacije prehitro preraslih, velikokrat skoraj novih kosov otroških oblačil. HISHKA je krožni trajnostni projekt, sistem in sodobna blagovna znamka otroških ...