Pjorkkala

Za projektom stoji kolektiv mladih oblikovalk in oblikovalcev Pjorkkala, ki kritično analizira in aktivno odgovarja na izzive sodobne družbe. Z namenom spodbujanja nekoč razširjene tradicije peke kruha v domačem okolju razvijajo posodo za vzhajanje, peko in shranjevanje kruha, ki so jo poimenovali Kaduja. Gre za izdelek, ki se zgleduje po tradicionalnih postopkih peke kruha, a je zaradi svojega oblikovanja in naprednih tehnologij, ki so uporabljene pri izdelavi, prilagojen navadam sodobnih gospodinjstev. V Evropi vsako leto zavržemo približno 44 odstotkov proizvedenega kruha, kar predstavlja okoli 8 kilogramov kruha na osebo. S poenostavitvijo peke in zmanjšanjem števila pripomočkov, ki jih za to potrebujemo, Kaduja pri uporabnicah in uporabnikih vzpodbuja samooskrbo in krepi odnos do doma pečenega kruha.

Poglej še

Paxia

studii_paxia_promo_2023

Brezpilotni letalnik Blue Voyager se uporablja za avtomatsko vzorčenje vodnih virov in analizo vzorcev med letom. Za produktom stoji startup Paxia, ki ga sestavljajo študentje Domen Trontelj, Tilen Šket in Rok Hladin. S pomočjo visoke t...