Mednarodna konferenca Skupni prostori - Skupne prihodnosti

Obvestila 27. 10. 2023
Obvestila_konferenca Skupni prostori - skupne prihodnosti_avtor_2022

Center Rog ob zaključku razvojnega projekta Skupni prostori – skupne prihodnosti organizira mednarodno konferenco, ki bo potekala 16. in 17. junija 2022 v Ljubljani, v Galeriji Cukrarna.

Prijave na konferenco, ki bo potekala v Galeriji Cukrarna, sprejemamo do torka, 14. junija do 10. ure oziroma do zapolnitve mest na tej povezavi.

Program konference je objavljen spodaj in na tej povezavi.

Konferenca zaključuje participativni razvojni projekt, sofinanciran s strani Evropske kulturne fundacije, ki je potekal od novembra 2021. Pet delovnih skupin se je osredotočalo na pomembna področja, ki jih želimo vključiti v prihodnje delovanje Centra Rog: participativni proračun in soodločanje v javnem zavodu; medsektorski ustvarjalni ekosistem za družbeni učinek; skupna uporaba zelenih površin; vključevanje migrantov in beguncev; ter spol, tehnologije in izdelovalništvo. 

Konferenco bo prvi dan, v četrtek, 16. junija odprla okrogla miza, ki jo bo moderirala Meta Štular, vodja strateškega razvoja in programov Centra Rog in bo naslovila različne načine, s katerimi se organizacije lotevajo vključevanja skupnosti za trajnostni razvoj. Z gostjami in gosti bomo razpravljali o tem, kako lahko s kolektivno inteligenco najdemo rešitve za najbolj pereče probleme 21. stoletja, ali so naše institucije dovolj inkluzivne, kaj je vloga kulture v trajnostnem razvoju, zakaj moramo proizvodnjo vrniti v mesta in kako skozi prototipiranje in napake postajamo pametnejši.

Na okrogli mizi o Participativni proračunu in participativnem odločanju v javnem zavodu, ki jo bo moderirala Karolina Babič, vodja delovne skupine, bomo predstavili konkreten predlog uvedbe participativnega proračuna v Center Rog, ter še nekaj drugih elementov participativnega upravljanja, ki predstavljajo možne načine participacije uporabnikov v Centru Rog ali v drugih javnih (kulturnih) institucijah.

Na okrogli mizi o Sistemskem razvoju medsektorskega kreativnega ekosistema se bodo gostje pod vodstvom Matevža Čelika pogovarjali o tem, kako razviti trajne finančne podpore za kulturni in kreativni sektor s poudarkom na ciljnih področjih Centra Rog: izdelovalništvu, uporabnih umetnostih, oblikovanju, urbanem rokodelstvu, arhitekturi in inženirstvu.

Drugi dan konference, v petek, 17. junija bodo potekale naslednje tri okrogle mize.

Delovna skupina za Zelene površine Centra Rog pod vodstvom Urške Jurman bo s podporo gostov iz tujine v skupni razpravi razmišljala na kakšne načine so lahko zelene površine Centra Rog prostor prototipnih ureditev, ki sledijo konceptu sonaravnosti in odpornih ekosistemov prihodnosti ter modelov sodelovanja javne kulturne institucije in širše lokalne skupnosti.

Okrogla miza o vključevanju migrantov in beguncev, ki jo bo moderirala Romana Zajec, bo iskala rešitve za boljše razumevanje potreb omenjenih skupin, možnosti vključevanja v aktivnosti Centra Rog in se osredotočila na potencial večje socialne vključenosti ranljivih ciljnih skupin kot orodja družbene kohezivnosti. 

Center Rog od samega začetka razvoja postavlja enakost spolov v središče svojega delovanja, zato je bilo oblikovanje načrta za enakost spolov in raznolikosti (GEDP) ena od prioritet. Na okrogli mizi Spol, tehnologije in izdelovalništvo, ki jo bo moderirala Teja Reba, vodja delovne skupine, bodo mednarodne strokovnjakinje razpravljale o opredeljenih strateških področjih in izmenjale dobre prakse v svojem delovnem okolju. 

Več o projektu Skupni prostori - skupne prihodnosti lahko preberete tukaj.

Program konference:

Poglej še

Ejet 9X

Studio_ejet_slika1

EJET 9X je visokozmogljiv električni čoln, ki uvaja inovativne rešitve električne pogonske tehnike v navtični svet. Cilj podjetja EJET, katerega ustanovitelj je Žiga Jarc, je ustvariti okolju prijazen električni čoln, ki bo prispeval k z...