Jane's Walk: Trubarjeva - Petkovškovo nabrežje

Obvestila 27. 10. 2023
Obvestila_Jane's Walk_Paternoster_2020

V nedeljo, 5. maja 2013, vas ob 18:00 vabimo na urbani sprehod za prijaznejša mesta, ki poteka v okviru mednarodne pobude Jane's Walk. Na sprehodu, ki se bo odvijal od Parka Tabor, prek Trubarjeve ceste do Petkovškovega nabrežja, bomo obravnavali temo integracije starega in novega in se pri tem še posebej posvetili tovarni Rog. Sprehod bo vodil urbani sociolog dr. Drago Kos.

Kljub temu, da so si nekateri predeli mesta prostorsko zelo blizu, pa so si identitetno, socialno in funkcionalno lahko zelo oddaljeni. Trubarjeva cesta, kot stara mestna vpadnica, teče tik ob tovarni Rog, a kot da gre za dva ločena prostora. Vzporedna Ilirska ulica je prevzela večino motornega prometa in omogočila Trubarjevi cesti, da postaja turistična peš cona, tovarna Rog pa kljub imenitni obrežni lokaciji in kljub heterogenim pobudam še vedno nima ustrezne mestotvorne vloge. Sprehod po tem območju bo zato neizbežno izpostavil problem povezovanja zgodovinsko, strukturno in funkcionalno različnih prostorov, obnavljanja in vzpostavljanj starih novih tokov, probleme integracije robnih delov mesta ter povezljivosti starega in novega.

Zbirno mesto: fontana v Parku Tabor (18:00)

Sprehod je organiziran v sodelovanju s Centrom za prostorsko sociologijo (FDV) in Inštitutom za politike prostora.

Urbani sprehodi Jane’s Walk so vodeni sprehodi po mestnih četrtih, ki ozaveščajo o pomenu pešačenja po vsakdanjih opravkih in poudarjajo učinek, ki ga imajo lahko pešci na urejanje mestnega prostora. Namenjeni so povezovanju prebivalcev s sosedi in sosesko in spodbujanju pripadnosti območju bivanja. Obenem sprehodi odpirajo priložnost za pogovor o težavah, s katerimi se stanovalci dnevno soočajo, ter omogočajo oblikovanje pobud, kako soseske narediti privlačnejše in prijetnejše za življenje.

Jane's Walk je mednarodni projekt, ki se je začel leta 2007 v Torontu, in je namenjen spominu na teoretičarko urbanizma in aktivistko Jane Jacobs (1916-2006).

Jane's Walk v Sloveniji letos že tretjič zapored organizira Inštitut za politike prostora v sodelovanju s številnimi lokalnimi partnerji.

Poglej še

Paličnjak

Studio_Društvo Visart_slika 2

Pohištvo Paličnjak temelji na ideji igrivega soustvarjanja - s pomočjo spletnega konfiguratorja uporabniki izbirajo modularne elemente in tako oblikujejo edinstvene kose pohištva. Sistem temelji na standardiziranih palicah in ploščah izd...