Tečaj japonske kuhinje
28. 10. 2025

Odkrij svet japonske kulinarike z edinstvenim programom treh kuharskih srečanj, namenjenih vsem, ki si želite razumeti in doživeti originalne okuse ter tehnike Daljnega vzhoda. Program združuje praktično izkušnjo, kulturni kontekst in dostopnost – primeren je tako za radovedne začetnike kot tudi za ljubitelje kuhanja, ki želijo razširiti svoje kulinarično znanje.
Na prvem srečanju bo poudarek na osnovah: pripravi popolnega riža, tradicionalnega dashi-ja, miso juhe, tamagoyaki (japonske omlete) in klasičnih vloženih prilog. Spoznal_a boš strukturo japonskega obroka, ključne sestavine in tehnike, razvijal_a veščine estetskega serviranja ter se naučil_a kulinaričnih pravil, ki oblikujejo vsakdanje japonsko prehranjevanje.
Zanimivost: tamagoyaki velja za preizkus mojstrstva mladih sushi chefov.
Drugo srečanje bo posvečeno svetu sushija in hladnih predjedi. Pripravil_a boš sushi riž in izdelal_a temaki, maki in nigiri, pa tudi priljubljene prigrizke, kot so gyoza cmočki in goma-ae. Naučil_a se boš domače priprave priljubljenih jedi, razumevanja tehnik in sestavljanja uravnoteženih prigrizkov.
Zanimivost: nekoč je bil sushi fermentirana jed – ribe so konzervirali v rižu za daljše obdobje.
Na tretjem srečanju se boš podal_a v svet japonskih “comfort food” jedi: ročno boš zamesil_a in rezal_a udon rezance, pripravil_a piščančji oyakodon ter sestavil_a svojo bento škatlico z onigiriji in prilogami. Pridobil_a boš občutek za pripravo testenin, enolončnih obrokov in vizualno oblikovanje bento kosil.
Celoten tečaj ti ponuja celovit vpogled v tradicijo, tehnike in ustvarjalnost japonske kuhinje ter spodbuja sproščeno eksperimentiranje s sestavinami, ki so dostopne tudi pri nas.
Predznanje ni potrebno.
Mentor
Shin Sato je japonski chef in umetnik, ki ustvarja v restavraciji Camut v kraški vasici Kazlje, hkrati pa vodi tudi priznano restavracijo Sato Bento v Ljubljani. Ta velja za eno najboljših japonskih restavracij v Sloveniji, znano po svežih sestavinah, vrhunski tehniki in izjemni pozornosti do detajlov.
Možnost plačila v dveh obrokih
Tečaje, dražje od 100 €, lahko poravnaš v dveh obrokih. Plačilo v dveh obrokih je možno v trgovini »Made in Rog« ali z nakazilom po predračunu, če nam pišeš na tajnistvo@center-rog.si.
***
Zbor udeležencev je 15 minut pred dogovorjenim terminom v vhodni avli Centra Rog. Prosimo, da svoje osebne stvari pospraviš v garderobne omarice, ki ti jih bo pokazal mentor. Na program ne zamujaj, ker s tem motiš delovni proces. V primeru zamude vstopa v lab žal ne moremo zagotoviti.
Program poteka v slovenščini, razen kjer je navedeno drugače. V primeru odpovedi te bomo o tem obvestili dva dni pred načrtovanim začetkom.
Če se programa ne moreš udeležiti, kotizacij ne vračamo, prav tako ni mogoče zamenjati termina. Udeležbo lahko preneseš na drugo osebo, o čemer nas prosimo obvesti vsaj 24 ur pred začetkom programa na e-naslov: kuhanje@center-rog.si.
Veselimo se tvoje družbe in skupnega ustvarjanja!
See more
Pjorkkala

Behind the project stands a collective of young designers Pjorkkala, who critically analyze and actively respond to the challenges of modern society. To promote the once-widespread tradition of baking bread in the local environment, they...