Prvo mesto osvojil prototip medgeneracijskega igrala iz Brazilije

Natečaji 27. 10. 2023
Obvestila_Zmagovalni prototip medgeneracijskega igrala_Juvan_2019

Zmagovalni prototip mednarodne delavnice RogLab Open: Aktivno staranje je medgeneracijsko igralo, ki ga je izdelal oblikovalec André Vanzolin iz Fablaba feb360° iz Brazilije. Vsi štirje razviti projekti bodo od 8. oktobra na ogled v tivolski Švicariji, načrti za njihovo izdelavo pa bodo pod licenco Ustvarjalna gmajna na voljo vsem. Natečaj je v partnerstvu s Centrom za kreativnost pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, Naravoslovnotehniško fakulteto ter MGLC razpisal RogLab, izdelovalni laboratorij in pilotni projekt Centra Rog, ki deluje v okviru Muzeja in galerij mesta Ljubljane.

Avtorji idejnih predlogov, ki so prepričali strokovno komisijo natečaja, so vse od izbora v sodelovanju z lokalnimi mentorji in drugimi strokovnjaki pilili idejne zasnove, preizkušali začetne prototipe ter z Mojco Mihailovič Škrinjar pridobivali znanje s področja oblikovalskega mišljenja, razvoja poslovnih modelov in tržnega pozicioniranja. 

Ob začetku delavnice so avtorji s strokovnima sodelavkama Barbaro Goričan in Matejo Slapnik iz Slovenske filantropije na lastni koži izkusili različne težave, ki pestijo starostnike, in se vživeli v izkušnjo bivanja v starejšem telesu. Empatično razmišljanje je udeležencem nato pomagalo pri upoštevanju različnih prilagoditev začetnih zamisli pri razvoju v prototipe, ki bodo starostnikom resnično koristili. 

Strokovna vodila je podala tudi Alenka Plemelj, predavateljica z oddelka za delovno terapijo in ergonomijo na Zdravstveni fakulteti, ki je poskrbela, da prototipi spoštujejo različna pravila dobre prakse. Avtorje je na primer opozarjala na težave z upadom mišične moči, pešanjem fine motorike in različnih čutil ter manjšo gibljivostjo sklepov in z njo povezanim omejenim dosegom. Prostovoljca Milena Dimec in Uroš Stanič sta preizkusila vse prototipe in dodatno svetovala avtorjem s svojimi zamislimi za izboljšave. 

Izmed tridesetih natečajnih predlogov so tako nastali štirje prototipi: študentke prvega letnika NTF Ina Nathalie Bölsing, Kaja Čufer, Tajda Dražić in Katarina Ekart so skupaj z mentorico Alenko More ustvarile klasično krojena oblačila za starejše, ki s premišljenimi prilagoditvami omogočajo lažje oblačenje, upokojeni podjetnik Dušan Uršič je svojo zamisel za lažje premagovanje stopnic razvil v dodatke za stopnice, ki s protizdrsnimi trakovi zagotavljajo varnejši korak, izdelovalec Eamon Durey iz fab laba Nerve Centre iz Severne Irske je za vse upokojene vrtičkarje, ki ne zmorejo več težkega fizičnega dela, ustvaril hidroponični vrt, ki je preprost za uporabo in dostopen tudi za uporabnike z invalidskimi vozički, zmagovalni prototip oblikovalca Andréja Vanzolina pa je interaktivna igra za enega ali več uporabnikov, ki lahko s treningom koordinacije in koncentracije dodobra zaposli vsakogar, četudi je oseba gibalno ovirana, ima več različnih težavnostnih stopenj in je le še zabavnejša, če jo skupaj igrata dva.  

Končni prototipi bodo doživeli še več različnih življenj, predvsem pa izdelovalni laboratorij RogLab vabi vse, ki jih izdelki navdušijo, naj jih zase in za svoje bližnje izdelajo tudi sami. Podrobni načrti za izdelavo bodo namreč dostopni na spletu, pri izdelavi večine izmed njih pa bosta dovolj osnovno znanje izdelovalništva in uporaba opreme v vašem najbližjem izdelovalnem laboratoriju. Prototipe si boste lahko jeseni ogledali na razstavi v ustvarjalnem centru Švicarija v Ljubljani.

Projekt je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Platformo Center za kreativnost sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

Poglej še

Paličnjak

Studio_Društvo Visart_slika 2

Pohištvo Paličnjak temelji na ideji igrivega soustvarjanja - s pomočjo spletnega konfiguratorja uporabniki izbirajo modularne elemente in tako oblikujejo edinstvene kose pohištva. Sistem temelji na standardiziranih palicah in ploščah izd...