Avatarke: virtualni in realni prostori

Projekti 27. 10. 2023
Projekti_Avatarke: virtualni in realni prostori_Josič_2020

Iniciativa ČIPke je v sodelovanju z RogLabom in Rampa Laboratorijem s Kersnikove pripravila delavnico Avatarke – virtualni in realni prostori pod mentorskim vodstvom Tank Thunderbird, mednarodno priznane medijske umetnice. Udeleženke so se učile modulacije objektov in animacije v odprtokodnem programu Blender, postopkov 3D-tiskanja in umestitve objektov v prostorsko postavitev.

Potek delavnice

Usposabljanju za 3D-tiskalnik v RogLabu, kjer so se udeleženke udeležile uvodnega predavanja o uporabi 3D-tiskalnika in pripravi datotek za izvedbo tiska, je sledila petdnevna delavnica 3D-modeliranja v odprtokodnem programu Blender, ki jo je v RAMPA Laboratoriju vodila priznana mednarodna intermedijska umetnica Tank Thunderbird.

Poleg pridobivanja znanja za upravljanje s programom so se udeleženke na vsebinskem nivoju z mentorico ukvarjale z vprašanjem identitete v odnosu do virtualnih prostorov in realnih fizičnih prostorov ter vprašanjem spola v virtualnem in fizičnem prostoru. Udeleženke so zasnovale lastno avatarko ter zasnovale animirano video ozadje. Udeleženke so nato s 3D-tiskalnikom ob pomoči tehnične ekipe RogLaba natisnile 3D-avatarko, zatem v sodelovanju s fotografinjo Hano Jošić posnele studijske fotografije svojih avatark in zasnov animiranih ozadij.

Rezultati so bili predstavljeni na zaključni razstavi iniciative ČIPke v decembru 2015.

Poglej še

Matej Štefanac

Studii_Matej Štefanac_pendulum 4_2023

Pendulum je namizno svetilo oblikovalca Mateja Štefanaca, ki s svojo dvojno naravo na eni strani omogoča branje in delo, na drugi pa tudi ambientalno osvetlitev prostora. Njegova posebnost je premični senčnik, ki se ga lahko zasuka za 90...